Kanelbullar

25/09/2011 11:47

Kanelbullar

Čas: 2 hodiny na ca: 25 kusů

Potřeba také: košíčky na mufinny :o)

Co je potřeba:  na těsto:

25 g droždí                75 g másla nebo margarin               2 1/2 dl mléka

1/2 dl cukru             1 kávová lžička mletého kardamonu

špetka soli                                ca 7dl hladké mouky

Náplň: 

50g másla nebo margarinu    1/2 dl cukru  1 kávová lžička mletou skořici

Napotření: 1 vejce

Na ozdobu: kuličkový cukr který co vím je jen ve Švédsku :o(

Jak na to:

Rozdrob droždí do mísy. Rozpusť máslo a přidej mléko a míchej a ohřívej na 37C (teplota prstíků).Rozmíchej droždí v troše těstovétekutiny a přidej poté i vše ostatní.Přidej sůl, cukr a kardamon. A promíchej. Klidně si pomož elektroniky nebo ručně většinu mouky aby se těsto bylo měké a lehké (nadýchané). Přikrijte mísu utěrkou a nechte kynout ca 30 min.

Udělej si náplň. Smíchej si máslo, cukr a mletou skořici.

Vyndej těsto na pracovní plochu kterou si posipte moukou a hezky si ho rozválejte do hladka na velikost ca 20x50. A namažte po celém těstě náplň a srolujte :o) Dále nařežte tak 1 1/2 cm tlusté části, které po jadné vložíte do košíčků. Nechte ještě 30min kynout.  

Potřete opatrně našlehaným vejcem. A posipte perličkovím cukrem pokud ho máte, nebo si je ozdobte podle sebe.

Vložte do vyhřáté trouby  na 225 C na ca 8 -10 minut.

Potom vyndejte a nechte vychladnout pod utěrkou.

A teď buď všechno sníte, nebo můžete dát do plastového pytlíku a zmrazit. Pro náhodné návštěvy. :o) Kdyby třeba šli Páťa a Honza náhodou kolem hihi.... :o)